Juventus

Historie Juventus
In 1897 werd de club opgericht door studenten. 2 jaar later werd de naam van de club alweer veranderd in Football Club Juventus. In het Latijn betekent Juventus ‘jonge volwassenheid’. Nu kennen we Juventus van zwart-witte tenue maar oorspronkelijk was Juventus roze. In 1903 kregen ze per ongeluk een verkeerde bestelling en daarna hebben ze die shirts behouden. Een derby is Juventus vs. Torino. De voorzitter van Juventus richtte namelijk Torino op omdat bij Juventus teveel buitenlanders zouden spelen. Al snel kreeg Juventus de bijnaam ‘‘de oude dame’’. In 1982 wist Juventus als eerste club de tweede ster toe te voegen vanwege 20 nationale titels. De titels van 2005 en 2006 zijn afgepakt vanwege omkoopschandalen. Daarnaast werd de club in 2006 teruggezet in de serie B met 9 punten in mindering. Echter een jaar later keerde Juventus weer terug.

Clubiconen van Juventus
Giampiero Binoperti was in 1961 topscoorder aller tijden bij Juventus en speelde 444 wedstrijden.
Alessandro Del Piero kwam bijna 20 jaar uit voor Juventus. In totaal maakte hij meer dan 200 goals en bleef hij Juventus trouw terwijl het naar de Serie B degradeerde.
Pavel Nedvěd was een middenvelder die zowel met links als met rechts kon scoren en bekend stond om zijn passes. Ook hij bleef Juventus trouw in de serie B terwijl clubs als Barcelona, Chelsea en Manchester United hem graag overnamen. 

Nederlanders bij Juventus
Edgar Davids vertrok in 1996 naar Juventus en speelde de Champions League finale in 1997 en 1998. Beide wedstrijden werden verloren.
Edwin van der Sar speelde 2 jaar voor Juventus. Hij won de Intertoto cup, maar daarna werd concurrent Buffon gehaald en vertrok van der Sar.
Eljero Elia speelde 4 wedstrijden voor Juventus. Hij scoorde niet en vertrok weer na 1 seizoen naar Werder Bremen.

Stadion van Juventus
Juventus heeft in meerdere stadions gespeeld. Sinds 2011 speelt het nu in het Juventus Stadium. Momenteel kunnen er 41.000 mensen in het stadion en is er een uitbreidingsmogelijkheid tot 56.000 plaatsen. Het stadion koste de club zo’n 105 miljoen euro en is in bezit van Juventus. De meeste clubs in Italië huren het stadion, maar Juventus heeft het stadion zelf betaald.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
In 2012 kon Juventus na de terugzetting naar de serie B voor het eerst weer kampioen worden in de serie A. Op de een na laatste speeldag was Cagliari de tegenstander terwijl nummer 2 AC Milan moest strijden tegen aartsrivaal Internazionale. De ploegen stonden op 1 punt afstand van elkaar. Juventus won de wedstrijd met 0-2 door in de zesde en vierenzeventigste minuut te scoren. Dit terwijl Internazionale, ondanks twee tegendoelpunten van Zlatan Ibrahimovic, met 4-2 won. In dit seizoen zou Juventus ongeslagen blijven en weer terug keren naar de top van Italië.


>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<