Manchester United

Historie Manchester United
In 1878 werd de club opgericht, sinds 1902 draagt de club ook de naam Manchester United. In 1908 behaalde de club het eerste het landskampioenschap in Engeland. In die tijd degradeerde Manchester soms naar het tweede niveau. In 1958 crashte een vliegtuig en er stierven 8 spelers van Manchester United. In 1968 won de club de Champions League met nog drie spelers die de vliegtuig crash hadden meegemaakt. In de jaren van Sir Alex Ferguson werden er prijzen gepakt. Hij pakte van 1986 tot en met 2013 in 26 jaar 38 prijzen voor de club.

Clubiconen van Machester United
Ryan Giggs speelde meer dan 750 wedstrijden voor Manchester United en is ook voor geen enkele andere club uitgekomen. Hij heeft de langste periode onder Ferguson gespeeld.
Alex Ferguson is de coach met de meeste titels voor Manchester United. Ook is hij de langstzittende coach van Manchester United geweest.

Nederlanders bij Manchester United
Edwin van de Sar won in 2008 de Champions League met Manchester United. Van der Sar stopte de beslissende penalty van Anelka.
Jaap Stam won in 1999 de Champions League. Daarnaast werd hij driemaal landskampioen en won de wereldbeker voor clubs.
Ook enkele andere Nederlanders hebben een verleden of spelen bij Manchester United: Louis van Gaal (coach), Robin van Persie, Ruud van Nistelrooij, Daley Blind en Memphis Depay.

Stadion van Manchester United
Het huidige stadion is al in 1910 gebouwd en had toen 80.000 zitplaatsen. Vanwege veiligheidseisen werd dit teruggebracht tot 67.000. Door verbouwingen is het nu weer mogelijk om met meer dan 76.000 mensen in het stadion plaats te nemen.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
In 2008 stond Manchester United in de Champions League finale tegen Chelsea. Ronaldo kopte Manchester United op 1-0. Net voor rust maakte Chelsea de 1-1, Lampard scoorde. Na een opstootje werd aan Drogba van Chelsea de rode kaart getoond in de blessuretijd, maar penalty’s moesten een beslissing brengen. De eerste 4 penalty’s werden gescoord, maar Ronaldo miste penalty nummer 5. Het kwam aan op penalty nummer 10. Van der Sar zat al twee keer dichtbij maar kon de penalty’s niet keren. Bij de laatste penalty duikt van der Sar in de verkeerde hoek, maar op het moment van schieten glijd John Terry van Chelsea uit en schiet via de paal naast. Als hij had gescoord dan had Chelsea de Champions League gewonnen. Uiteindelijk wordt penalty 14 gestopt door Edwin van der Sar en zo won Manchester United de Champions League. Edwin van der Sar werd verkozen tot Man of the Match.


>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<