Chelsea

Historie Chelsea
Chelsea werd in 1905 opgericht. Chelsea wilde meedoen aan de competitie maar Fulham en Tottenham stonden dit destijds niet toe waardoor Chelsea in een ander gedeelte van Engeland moest gaan spelen. In 1945 speelde het een benefietwedstrijd in het huidige stadion; Stamford Bridge. Volgens sommige waren bij deze wedstrijd 100.000 mensen aanwezig. Sommige kwamen binnen zonder toegangskaart. Chelsea was net als meerdere Engelse clubs geen zekerheid op het hoogste niveau. In 1988 degradeerde Chelsea. Sinds 2003 is de club in handen van de miljardair Abramovitsj. Hij kocht de club voor 60 miljoen pond en investeerde 180 miljoen pond in schulden en nieuwe spelers. Sindsdien is Chelsea altijd in de top 6 geëindigd van de competitie. Zo won de club van 2003 tot 2013: 3 keer landskampioenschap, 4 keer FA cup, 2 keer League Cup, 2 keer Community Shield en 1 keer de Champions League en Europa League. De bijnaam van Chelsea is ‘‘The Bleus’’ vanwege het blauwe tenue.

Clubiconen van Chelsea
Gianfranco Zola speelde van 1996 voor Chelsea hij won diverse prijzen waaronder de Europa League en scoorde meer dan 60 doelpunten voor Chelsea.
Frank Lampard werd op 23-jarige leeftijd naar Chelsea gehaald om daar vervolgens 13 jaar te spelen. Hij scoorde meer dan 140 keer als middenvelder in de Premier League en speelde meer dan 420 wedstrijden voor Chelsea in de Premier League.
John Terry stroomde vanuit de jeugd door naar het eerste elftal en speelt vanaf 2000 al zijn wedstrijden bij Chelsea inmiddels al meer dan 450 in de Premier League.
José Mourinho maakte Chelsea voor het eerst weer kampioen in 50 jaar. Ook in zijn tweede periode behaalde hij weer een landstitel in 2014/2015.

Nederlanders bij Chelsea
Jimmy Floyd Hasselbaink werd gehaald voor 24 miljoen euro wat destijds een recordtransfer was voor Chelsea. Hij scoorde 87 keer in 177 wedstrijden. In 2004 vertrok Hasselbaink bij Chelsea.
Andere Nederlanders die onder andere bij Chelsea speelde zijn: Arjen Robben, Nathan Aké, Jeffrey Bruma, Marco van Ginkel.

Stadion van Chelsea
Het stadion is gebouwd in 1877 en is in 1904 gekocht door Chelsea. De atletiekbaan die destijds nog gebruikt werd moest eruit en er moest een stadion komen voor 100.000 toeschouwers. Zover is het nooit gekomen ondanks dat er wel naar schatting 100.000 toeschouwers binnen zijn geweest. Fulham had de optie om het stadion te kopen, maar zij wilden het stadion niet kopen. Nu kunnen er iets meer dan 42.000 mensen in het stadion plaatsnemen.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
In 2012 stond Chelsea opnieuw in de Champions League finale. In 2008 verloren zij en nu namen ze het op tegen Bayern München. In de eerste helft werd er niet gescoord, in minuut 83 was het wel raak en werd het 1-0 voor Bayern München na een kopgoal van Müller. In minuut 88 werd het 1-1 door een kopgoal van Drogba. Hij kopte de bal over keeper Neuer. Het werd verlenging en daarin kreeg Bayern München een penalty die gemist werd door die enige Nederlander in dat duel: Arjen Robben. Het werden penalty’s waarin Bayern München direct weer op voorsprong kwam doordat Mata miste. Olic legt namens Bayern München aan voor penalty 7. Als hij scoort kan Chelsea alleen nog gelijk komen, maar hij mist. Chelsea scoort nummer 8 en dus is de tussenstand 3-3. Schweinsteiger schiet penalty nummer 9 op de binnenkant van de paal, maar de bal beland niet in het doel. Uiteindelijk schiet Drogba de beslissende penalty binnen die hij 2008 niet kon nemen door een rode kaart. Chelsea won hierdoor de Champions League in 2012. Deze wedstrijd werd Didier Drogba verkozen tot Man of the Match.