Barcelona

Historie Barcelona
Sinds de oprichting in 1899 zijn de clubkleuren paars en blauw. Al snel had de club een rivaal in Espanyol omdat dit een stadsgenoot is. De belangrijkste rivaal blijft Real Madrid. Deze wedstrijd staat bekend als ‘‘El Clássico’’. In 2010 werd Barcelona verkozen tot beste ploeg van 1991 tot 2009. In de tijd hiervoor behaalde Barcelona minder titels en was Real Madrid de club met de meeste prijzen in Spanje. Barcelona was in 2009 de eerste club die zes titels in een jaar wist te veroveren. Het won de Champions League, Europese Supercup, Wereldkampioenschap voetbal voor clubs, Landskampioenschap, Nationale Beker, en de Spaanse Supercup.

Clubiconen van Barcelona
Johan Cruijff wordt gezien als de man die alles heeft bepaald. In 1988 werd hij coach en hij zette de basis voor een succesvolle tijd neer bij Barcelona. Xavi en Puyol kwamen beide door vanuit de jeugd van Barcelona en speelde veel wedstrijden voor de club. Zij speelden een rol in de successen van Barcelona. Puyol was jaren aanvoerder en Xavi was een speler op het middenveld. Als laatste is Messi hier de laatste jaren bij gekomen. Messi heeft voor Barcelona meer dan 400 goals gemaakt en meer dan 150 assists gegeven. In 2012 maakt Messi in 79 wedstrijden 91 doelpunten.

Nederlanders bij Barcelona
Johan Cruijff en Frank Rijkaard wisten beide als coach de Champions League te winnen met Barcelona. Louis van Gaal had minder succes, wel wist hij in 1998 en 1999 de landstitel te winnen met Barcelona, maar hij won met Barcelona niet de Champions League.
Enkele Nederlandse spelers die bij Barcelona hebben gespeeld zijn: Ronald Koeman, Frank de Boer, Ronald de Boer, Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst en Marc Overmars.

Stadion van Barcelona
Camp Nou is een van de grootste stadions in Europa. In 1957 werd het stadion geopend voor 93.000 mensen en momenteel kunnen er meer dan 99.000 mensen in het stadion. Tot 2000 was de naam van het stadion ‘‘Nou Estadi del Futbol Club Barcelona’’. Al snel werd de naam afgekort tot Camp Nou en in 2000 werd dit de officiële naam. Camp Nou betekent in het Nederlands ‘‘nieuw veld’’. Je ziet vanaf de buitenkant alleen de tweede en derde ring. De eerste ring is in de grond gegraven.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
In 2009 was het meest succesvolle seizoen voor Barcelona. Het won zes prijzen, maar al hadden zij de Champions League finale verloren dan waren dit er maar 3 geweest. De wedstrijd tegen Manchester United van toen was van belang. Zeker omdat in 2008 Manchester United Barcelona nog had uitgeschakeld in de halve finale. Na 10 minuten maakt Eto’o de 1-0 voor Barcelona. In minuut 70 kopte Messi raak uit een voorzet en passeerde zo Edwin van der Sar. Daar bleef het bij wat doelpunten betreft en zo won Barcelona de Champions League finale met 2-0. Xavi werd verkozen tot Man of the Match.


>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<