Arsenal

Historie Arsenal
In 1886 werd Arsenal opgericht door arbeiders van een wapenfabriek. Dit is ook de reden dat bij Arsenal in het logo het kanon voor komt. De bijnaam ‘‘The Gunners’’ komt hier ook vandaan. Tussen 1930 en 1940 behaalde Arsenal prijzen binnen waaronder 5 keer het landskampioenschap. In 2003/2004 werd Arsenal kampioen zonder ook maar één duel te hebben verloren in de competitie en brak het Europese record door 49 wedstrijden ongeslagen te blijven. Uitgerekend een van de rivalen van Arsenal: Manchester United wist hen te verslaan. Sinds 1919 speelt Arsenal op het hoogste niveau in Engeland. Tussentijds is Arsenal niet gedegradeerd en daarmee is de club recordhouder. 

Clubiconen van Arsenal
Tony Adams speelde alleen voor Arsenal en kwam in totaal 19 jaar in het eerste elftal uit. Hij speelde meer dan 650 wedstrijden in Arsenal 1 en was een verdediger.
Thierry Henry was een aanvaller en is momenteel clubtopscoorder met 226 goals in 8 jaar tijd.
Dennis Bergkamp kreeg net als alle andere genoemde clubiconen een standbeeld. Hij speelde meer dan 400 wedstrijden en scoorde meer dan 100 goals.
Arséne Wenger bracht Arsenal een nieuwe speelstijl en is een van de langstzittende trainers in de Premier League. Sinds 1998 tot en met 2015 speelde Arsenal onder zijn leiding altijd in de Champions League.

Nederlanders bij Arsenal
Gerrit Keizer was in 1930 keeper van Arsenal en Ajax tegelijk. In 1930 vloog hij elk weekend op en neer om in beide teams te kunnen spelen.
Robin van Persie kwam 8 jaar uit voor Arsenal, maar behaalde vooral persoonlijk succes. in 2011-2012 was zijn beste seizoen en werd topscoorder en speler van het jaar volgens fans en spelers.
Andere Nederlanders die onder andere bij Arsenal speelden zijn: Dennis Bergkamp, Giovanni van Bronckhorst en Marc Overmars. 

Stadion van Arsenal
Het Emirates stadion werd in 2006 geopend en staat midden in een woonwijk. Het stadion heeft een aparte vorm aan de bovenkant om zo nog meer zonlicht op het veld te krijgen. In het stadion kunnen 60.000 toeschouwers en behoort daarmee tot de grotere stadions van Engeland. Het stadion werd in 2006 gebouwd in ligt dichtbij het oude stadion. Het stadion kostte 430 miljoen pond. 100 miljoen werd betaald door het sponsorcontract met de Emirates. In ruil hiervoor kregen zij de stadion naam 15 jaar en shirtsponsoring 15 jaar.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
Sinds 2005 had Arsenal geen prijs meer gewonnen. Wel stond het in 2006 nog in de finale van de Champions League, maar die werd verloren van Barcelona met 2-1. In minuut 18 ontving Arsenal al rood, maar toch kwam het met 0-1 voor. Barcelona maakte echter na 76 minuten gelijk en in de eenentachtigste minuut de winnende 2-1.
In 2014 kon Arsenal een prijs winnen in de finale van de FA cup tegen Hull City. Binnen 10 minuten stond Hull met 0-2 voor. Santi Carcorla maakte uit een vrije trap in de zeventiende minuut de 1-2. In minuut 71 was het eveneens raak, nu maakte Koscielny de 2-2 vanuit een corner. Later kopte Arsenal nog op de lat, maar er werd niet meer gescoord en dus kwam er een verlenging. In minuut 108 valt de bal voor de voeten van Giroud die met een hakbal de assist voor de scorende Ramsey verzorgd. Hierdoor won Arsenal met 3-2 en won zo de FA Cup.


>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<