Feyenoord

Historie Feyenoord
In 1908 werd Feyenoord opgericht en behaalde als eerste Nederlandse club Europees succes. Het won namelijk de Champions League in 1970. Ook won het als eerste Nederlandse club de Europa League in 1974. In de periode 1985 tot 1991 ging het minder. Het dieptepunt was zelfs twee seizoenen waarin Feyenoord tegen degradatie moest strijden. Na de bekerwinst en supercup winst in 1991 ging het snel weer beter qua prestaties in de competitie met Feyenoord en kon het doorbouwen naar de laatste grote Europese succes van Nederlandse clubs. Na het Europese succes kon Feyenoord niet doorpakken, sterker nog, de club kwam in financiële problemen. In 2010 werd het in categorie 1 geplaatst bij de KNVB wat betekent dat er een schuld is bij de club. Feyenoord is in 2012 al naar categorie 2 verplaatst en in 2015 naar de meest gezonde categorie 3.

Clubiconen van Feyenoord
Coen Moulijn was een buitenspeler die nog altijd de meeste wedstrijden voor Feyenoord speelde namelijk 487 keer. Hij maakte de winst in de Champions League mee.
Willem van Hanegem won de Champions League en Europa League in de jaren 70 en kreeg als eerste een gele kaart in Nederland. Ook was hij nog trainer van Feyenoord en won in 1993 de landstitel en in 1994 en 1995 de beker.
Pierre van Hooijdonk  stond in die tijd bekend als de vrije trappen specialist. Mede aan Pi-Air is de Europa League winst te danken door in de finale 2 keer te scoren.
Dirk Kuyt is bij veel supporters van Feyenoord geliefd. Kuyt maakte in zijn eerste 3 seizoenen meer dan 70 doelpunten in iets meer dan 100 wedstrijden.

Spelers met een verleden bij Feyenoord sinds 2000
Salomon Kalou speelde drie seizoenen voor Feyenoord. Hij scoorde 35 doelpunten als buitenspeler en wilde in die tijd uitkomen voor het Nederlands elftal in plaats van Ivoorkust waar hij geboren is. Dit is niet gelukt en in 2006 vertrok hij naar Chelsea.
Graziano Pellé speelde al eens eerder in Nederland voor AZ. Hier scoorde hij 16 doelpunten in 90 wedstrijden. Bij Feyenoord scoorde hij meer. Pellé was clubtopscoorder en maakte in twee seizoen 54 doelpunten in 64 wedstrijden. Het jaar erop werd hij verkocht aan Southampton waar Ronald Koeman net coach was geworden.
Andere spelers bij Feyenoord waren onder andere: Jordy Clasie, John Dahl Tomasson, Robin van Persie, Jonathan de Guzman, Leroy Fer, Georginio Wijnaldum, Luc Castaignos, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij.

Stadion van Feyenoord
In 1935 werd het stadion ‘‘De Kuip’’ gebouwd en in 1937 werd er voor het eerst gevoetbald. In 1937 konden er 65.000 mensen in het stadion. Tijdens een wedstrijd zijn 69.300 mensen in het stadion geweest. Door verbouwingen is dit teru gebracht naar iets meer dan 51.000. Dit komt omdat er nu steeds meer stoeltjes zijn. In 1994 werd het stadion verbouwd. Het stadion kent tradities zoals de landing van de helikopter aan het begin van het nieuwe seizoen. Hierin zitten alle speler die dat jaar gekocht zijn of aansluiten bij de selectie van Feyenoord.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
In 2002 stond Feyenoord als laatste Nederlandse club in de Europa League finale. De wedstrijd werd toevallig in De Kuip gespeeld. Van Hooijdonk schoot vanuit een vrije trap van 30 meter als eerste op de paal in die wedstrijd.  In minuut 31 ontvangt Dortmund een rode kaart en een penalty tegen. Van Hooijdonk weet wel raad met deze kans en maakt de 1-0. Feyenoord maakt in de veertigste minuut de 2-0. Van Hooijdonk schiet vanuit een vrije trap de 2-0 binnen. Meteen na rust scoort Dortmund de 2-1 door een penalty. 3 minuten later was het Feyenoord dat de 3-1 liet aantekenen. De verdediger van Dortmund dacht aan buitenspel, maar gefloten werd er niet. Tomasson maakte het doelpunt en bracht Feyenoord op 3-1. Met nog 32 minuten op de klok maakt Koller met een volley richting de kruising de 3-2. Gescoord werd er niet meer en zo bleef het 3-2 voor Feyenoord.