FC Twente

Historie FC Twente
Na een fusie die al jaren ter sprake kwam werd in 1965 FC Twente opgericht. Vanuit de fusie speelden zij al in de Eredivisie en daar kwam de fusie club FC Twente dan ook in te spelen. Prijzen werden er in die tijd nauwelijks gepakt, bij de eerste 5 eindigen en een nederlaag in finale van de Europa League waren destijds de hoogtepunten. In 1977 was het eerste succes daar met de bekerwinst. In 1983 degradeerde Twente, maar ondanks de degradatie bleef Manuel Sánchez Torres uiteindelijk wel. Hij werd door Twente niet verkocht aan Real Madrid. Bijna was Twente in 2003 failliet, maar op dat moment werd Joop Munsterman voorzitter. Fred Rutten kwam terug als coach in 2006 en hij bereikte elke keer minimaal de vierde plaats. In 2009 verliet hij de club en werd Steve McClaren coach. Hij maakte Twente voor het eerst landskampioen en ook het jaar erop waren er kansen. Twente verloor op de laatste speeldag van en tegen Ajax. 

Clubiconen van FC Twente
Fred Rutten speelde 12 jaar betaald voetbal enkel en alleen bij Twente en was in die tijd ook enkele jaren aanvoerder. Als coach bracht hij Twente in 2006 terug naar de top 4. Vele mensen zien Rutten als de man die het kampioenschap binnen haalde.
Joop Munsterman zorgde ervoor dat Twente niet failliet ging en stelde met zijn beleid de titel vast.
Blaise Nkufo behaalde diverse records als clubtopscoorder, 7 wedstrijden achter elkaar scoren en 114 basisplaatsen achter elkaar. In 2010 behaalde hij als aanvoerder de titel met Twente.
Sander Boschker kwam 24 jaar uit voor FC Twente en speelde bijna 700 wedstrijden. Ook na zijn voetbalcarrière heeft Boschker diverse functies binnen FC Twente vervuld.

Spelers met een verleden bij FC Twente sinds 2000
Dusan Tadic werd voor 7,7 miljoen gekocht van Groningen en scoorde 29 doelpunten in 2 seizoenen Eredivisie. Na 2 jaar werd hij doorverkocht aan het Southampton van Ronald Koeman voor z’n 15 miljoen euro.
Nacer Chadli werd voor 400.000 euro gekocht van AGOVV. Elk seizoen ging Chadli meer scoren en dit leverde hem een transfer op naar Tottenham Hotspur. Het koste Tottenham zo’n 7 miljoen euro.
Verder kwamen nog voor FC Twente uit: Cheick Tioté, Theo Janssen, Marko Arnautovic, Ola John, Luuk de Jong, Leroy Fer, Quincy Promes en Jesus Manuel Corona.

Stadion van FC Twente
Stadion De Grolsch Veste is in 1998 in gebruik genomen en kostte z’n 33 miljoen gulden. Het aantal zitplaatsen van 13.250 bleek al snel te weinig. In 2008 werd het stadion uitgebreid naar 24.200 en dit koste 50 miljoen euro. In 2011 zijn er opnieuw zitplaatsen bijgekomen. Dit koste 15 miljoen euro waardoor nu in het stadion 30.000 mensen kunnen.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
Op 2 mei 2010 staat de wedstrijd NAC- FC Twente op het programma. Twente heeft 83 punten en Ajax 82 punten. Twente moet winnen om voor het eerst in de geschiedenis landskampioen van Nederland te worden. In de 15e minuut komt Ajax op 0-1 voorsprong door een goal van Suárez. Ajax is op dat moment virtueel kampioen. Na 21 minuten krijgt NAC Breda de rode kaart. In minuut 23 maakt Ruiz de 0-1 voor FC Twente. Ajax staat in de rust op een 0-3 voorsprong, Twente staat nog altijd 0-1. Stoch van FC Twente komt naar binnen en geeft de bal voor. De voorzet is niet op maat, maar hij valt in de goal, in de verre hoek. Na 90 minuten fluit de scheidsrechter af en zo wordt Twente met 86 punten landskampioen, 1 punt voor Ajax.


>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<