Wat is een derby?

Een derby is wanneer 2 clubs uit dezelfde stad of regio komen zoals Feyenoord – Sparta of Arsenal – Chelsea of wanneer de clubs van gelijk niveau is zoals Real Madrid – Barcelona en Ajax- Feyenoord. In 1780 werd het woord al gebruikt in de paardensport in Engeland en is nu ook in het voetbal bekend.
In Duitsland is Dortmund- Schalke 04 een strijd tussen de grootste clubs uit het Ruhrgebied.
In Engeland Liverpool – Manchester United als succesvolste clubs uit Engeland en beiden komen uit de regio North West Engeland.
In Italië AC Milan –Internatiozionale en AS Roma - Lazio Roma in de strijd om Milaan en Rome.
In Nederland Ajax – Feyenoord als strijd tussen de hoofdstad en de havenstad en PSV – Ajax als strijd tussen de twee succesvolste clubs qua nationale titels.
In Spanje El Classico tussen Real Madrid – Barcelona op strijd van politieke en culturele achtergronden en successen van beide clubs.
Bij deze wedstrijden komt vaak extra publiek kijken. Zij willen hun club hoe dan ook die wedstrijd zien winnen. Dit is voor deze teams vaak de wedstrijd van het jaar. In de media worden deze wedstrijden ook al vroeg besproken en wordt er net iets meer aandacht gegeven aan dit soort wedstrijden.

 


>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<