Wanneer krijg je tijdens een voetbalwedstrijd een scheidsrechtersbal?

De exacte definitie van een scheidsrechtersbal, ook wel een stuiterbal genoemd, is “Een scheidsrechtersbal is een manier om het spel te hervatten wanneer, als de bal in het spel is, de scheidsrechter het noodzakelijk acht om het spel tijdelijk te onderbreken voor een reden die niet elders in de Spelregels wordt genoemd.”

In deze definitie staat dat er een reden moet zijn om het spel stil te leggen voor iets wat niet in de spelregels staat. Wanneer er een extra bal, voorwerp of dier in het veld komt dan moet de scheidsrechter het spel stil leggen en een scheidsrechtersbal geven.

Wanneer een scheidsrechtersbal wordt gegeven heeft de scheidsrechter de bal vast. 2 spelers, elk van 1 van de teams, gaan tegenover elkaar staan en zullen de bal proberen te veroveren wanneer de scheidsrechter de bal laat vallen tussen deze twee spelers in. De bal moet wel eerst de grond hebben geraakt voordat je als speler in actie mag komen.

Steeds vaker zie je dat een scheidsrechtersbal wordt gegeven wanneer een ploeg in balbezit is. De tegenpartij schiet dan uit sportiviteit de bal terug naar de ploeg die in balbezit was. 


>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<


Ook veel gelezen:
Wanneer geeft een scheidsrechter een vrije trap?
Vergelijk alle aanbieders van voetbalkampen