Wanneer fluit een scheidsrechter voor buitenspel?

Buitenspel is een regel waar vaak, tijdens een voetbalwedstrijd, veel discussie over ontstaat. Is het nou wel, of geen buitenspel? Maar wat is buitenspel en wanneer sta je tijdens een voetbalwedstrijd buitenspel?

Via de link http://www.clubvoetbaldagen.nl/c-wat-is-buitenspel.html zie je een filmpje wat in 1 minuut uitlegt wat buitenspel is. Gaat dit toch te snel? Dan kan je hier rustig alles terug lezen.

De buitenspelregel zorgt ervoor dat de spits niet in het zestienmetergebied van de tegenpartij kan wachten op de bal. Dit zorgt ervoor dat iedereen actief mee moet doen met het spel. Een speler staat namelijk in buitenspelpositie wanneer de speler de bal ontvangt op het moment dat hij/zij tussen de keeper en de laatste verdediger staat.  Ook staat een speler buitenspel als hij/zij de keeper voorbij is en de bal ontvangt die in een voorwaartse lijn is gespeeld. Deze regels gelden niet als de aanvallende partij op de eigen helft staat. Op de eigen helft kan een speler namelijk nooit buitenspel staan. Als de bal uit het veld is geweest kan een speler eveneens geen buitenspel staan. Dit geld bij een inworp, een hoekschop, maar ook bij een keepersuittrap vanaf de grond. 

In buitenspelpositie staan is niet tegen de regels. Pas wanneer de speler de bal ontvangt zal deze als buitenspel worden gegeven door de scheidsrechter. Wanneer de speler buitenspel staat dan zal er een vrije trap aan de tegenpartij worden toegekend. Voor buitenspel staan krijg je geen gele kaart. Iedere keer dat een speler buitenspel staat zal aan de tegenpartij een vrije trap toegekend worden.


>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<

Ook veel gelezen:
Vergelijk alle aanbieders van voetbalkampen
Wat is een penalty?