Videoscheidsrechter (VAR)

Op 3 maart 2018 werd de videoscheidsrechter (VAR) officieel opgenomen in de spelregels van de IFAB (International Football Association Board). De IFAB is wereldwijd verantwoordelijk voor het bepalen van de spelregels van het voetbal. Het is een ‘onafhankelijke’ instantie, waarin de FIFA 50% van de stemrechten heeft.De afgelopen jaren werd er volop geëxperimenteerd met de VAR. Zo werd in de Bundesliga werd in het seizoen 2017-2018 88 keer door de videoscheidsrechter ingegrepen. In 64 gevallen werd een foutieve beslissing van de scheidsrechter teruggedraaid.

In Nederland werd op 21 september 2016 de Video Assistent Referee voor het eerst getest tijdens de bekerwedstrijd Ajax-Willem II. Ook in het afgelopen seizoen testte de KNVB de videoarbitrage in een aantal bekerwedstrijden. Sinds het seizoen 2018/2019 wordt er in de gehele Eredivisie gebruikgemaakt van de videoscheidsrechter of videoassistent of VAR. 

Doordat de VAR nu onderdeel uitmaakt van de spelregels, kunnen bonden en competities officieel gebruik maken van de VAR. Het is niet verplicht.De Engelse FA heeft nog zijn twijfels en doet bijvoorbeeld niet mee. Ook in het komend seizoen van de Champions League (2018-2019) zal er vooralsnog geen gebruik worden gemaakt van de videoscheidsrechter.


>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<

Ook veel gelezen:
Vergelijk alle aanbieders van voetbalkampen
Wat doet de KNVB?