Johan Cruijff

Hendrik Johannes (Johan) Cruijff, geboren op 25 april 1947, was een Nederlandse voetbaltrainer die vooral bekend was al profvoetballer. Johan is misschien wel de beste voetballer ooit. Maar ook als coach heeft hij veel succesvolle jaren gekend. Hij begon zijn carrière bij zijn oude jeugdliefde Ajax. Hij ontving halverwege het seizoen dispensatie van de KNVB om trainer te worden van het eerste elftal, want de benodigde diploma's had hij nog niet. Cruijf staat vooral bekend om zijn nieuwe ontwikkelingen en inzichten in voetbal. Het totaal voetbal werd veranderd. 

Toen hij trainer werd van FC Barcelona besloot hij een nieuwe strategie te hanteren. Zijn team moest een andere speelstijl gaan hanteren, die werd afgeleid van het totaalvoetbal. Aan het begin liep deze nieuwe strategie stroef, maar na een aantal jaar begon FC Barcelona aan een enorm succesvolle periode. Het kreeg als bijnaam het 'Dream Team'.

Hij verliet FC Barcelona in 1996 en ontving in 2009 een aanbieding om bondscoach te worden van Catalonië. De Catalaanse ploeg was niet aangesloten bij de FIFA of de UEFA en speelt slecht enkele wedstrijden per jaar. In 2013 besloot hij ontslag te nemen en zijn carrière als trainer te beëindigen.

Hieronder een lijst van alle clubs die hij getraind heeft:

  • 2009-2013: Catalonië
  • 1988-1996: FC Barcelona
  • 1985-1988: Ajax>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<