AZ

Historie AZ
AZ is een fusieclub en in 1967 opgericht. De club speelt sinds 1998 onafgebroken in de Eredivisie. In 1972 was de club bijna failliet, maar de gebroeders Molenaar brachten redding en maakte van AZ een (sub)topper. Met als grootste succes: het seizoen 1980-1981. Dat was het beste seizoen uit de geschiedenis van AZ. AZ werd landskampioen, won de beker en kwam in de finale van de Europa League. Het seizoen 2004-2005 was AZ weer even helemaal terug. In halve finale van de Europa League werd in de blessure tijd door de keeper van de tegenstander gescoord waardoor AZ met lege handen achter bleef. in 2006-2007 was het bijna raak voor AZ met een landstitel. De club had de beste papieren, maar verloor uit bij Excelsior met 3-2. Ook de beker ging na penalty’s naar Ajax. In 2008 werd AZ elfde en Louis van Gaal moest eruit, maar bleef toch. Dat heeft gewerkt want 1 jaar later vertrok Louis van Gaal naar Bayern München met een landstitel voor AZ erbij.

Clubiconen van AZ
Kees Kist speelde een rol in de eerste titel van AZ. Kist speelde meer dan 350 wedstrijden voor AZ en wist meer dan 200 keer scoren voor AZ. In totaal speelde Kist 11 jaar voor AZ.
Cees en Klaas Molenaar de gebroeders redde AZ van een faillissement en staken veel geld in de club. Zij haalden spelers met eigen geld binnen en waren volgens vele verantwoordelijk voor de successen in 1980-1981.
Dirk Scheringa investeerde eveneens geld in de club. Hij zorgde ervoor dat de schuld van 67 miljoen werd omgezet in aandelen. Scheringa is volgens vele een belangrijk persoon geweest in de titel winst uit 2008-2009 en de bouw van het stadion.

Spelers met een verleden bij AZ sinds 2000
Moussa Dembélé scoorde in 23 wedstrijden 10 doelpunten en leverde zo een bijdrage aan de titelwinst in 2009.
Jozy Altidore won met AZ de beker van 2013 waarin hij met 8 doelpunten topscoorder werd van het toernooi. In 67 wedstrijden maakte Altidore 38 doelpunten en werd vervolgens verkocht aan Sunderland voor ongeveer 10 miljoen euro.
Mounir El Hamdaoui speelde een rol met zijn doelpunten in de landstitel voor AZ. Zelf was hij belangrijk als topscoorder en werd verkozen tot voetballer van het jaar in Nederland.
Verder speelde Adam Maher, Sergio Romero en Steven Berghuis voor AZ.

Stadion van AZ
Sinds 2006 speelt AZ haar thuiswedstrijden in het AFAS stadion. Dirk Scheringa wilde het stadion meteen uitbreiden naar 30.000 of 40.000 zitplaatsen. De gemeente gaf goedkeuring, maar Scheringa ging failliet en zo kwam het er niet van. Het stadion biedt daarom nog steeds plaats aan 17.000 toeschouwers.  De grootste overwinning van AZ in eigen stadion in de Eredivisie is nog altijd de eerste wedstrijd. NAC Breda werd met 8-1 verslagen.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
Met nog 4 speelronden voor de boeg staat AZ bovenaan met 11 punten voorsprong op FC Twente en 12 punten op Ajax. AZ kan in eigen huis kampioen worden als het zelf zijn wedstrijd wint. Al snel komt AZ op 1-0 door El Hamdaoui. Hij rond een 1-op-1 situatie af. 15 minuten later in de zesendertigste minuut trekt van Wolfswinkel de stand echter gelijk. Het punt lijkt in Alkmaar te blijven na 80 minuten voetballen en zo kan het in elk geval Ajax van zich af stoten. Büttner scoort in de drieëntachtigste minuut via de voet van een AZ speler. De keeper is kansloos op het van richting veranderde schot. Titel concurrent FC Twente verloor diezelfde avond met 1-0 van Feyenoord. 1 punt was voor AZ genoeg geweest om kampioen te worden. Op zondag stond echter PSV Ajax op het programma. Ajax verloor met 6-2 en kon zo de titel definitief vergeten. Opeens was AZ toch nog in hetzelfde speelweekend kampioen van Nederland, zonder dat het wist te winnen in dat weekend.