Bayern München

Historie Bayern München
In 1900 werd Bayern München opgericht. Tot aan 1965 won de club niet zoveel prijzen als de volgende 65 jaar. In die tijd won stadsgenoot TSV 1860 München meer prijzen. Pas in 1969 behaalde Bayern de tweede landstitel. Nu is Bayern München de club met de meeste prijzen uit Duitsland en heeft het ook Europese titels behaald. Dit komt mede door de periode 1998 – 2004 onder trainer Ottmar Hitzfeld. Bayern werd drie keer op rij landskampioen, won en verloor eenmaal de finale van de Champions League, en won de wereldbeker voor clubs. Sinds 2015 mag de club als eerste Duitse club met vijf sterren op de borst spelen. In Duitsland verdien je 1 ster bij vijf landstitels. Momenteel bezit Bayern ook het puntenrecord in één seizoen in de Bundesliga en is het in 2014 7 wedstrijden voor het einde van de competitie al kampioen geworden.

Clubiconen van Bayern München
Franz Beckenbauer was 13 jaar speler van Bayern met meer dan 425 duels voor Bayern München. Hij werd als trainer Kampioen en won de Europa League.
Karl-Heinz Rummenigge scoorde meer dan 160 doelpunten voor Bayern München en werd daarna voorzitter van Bayern München.
Bastian Schweinsteiger is een product van de jeugdopleiding van Bayern München en speelde 13 jaar voor het eerste elftal. Hij werd acht keer landskampioen.

Nederlanders bij Bayern München
Mark van Bommel speelde 5 jaar voor Bayern München en was zelfs 3 seizoenen aanvoerder van het team. Hij won als aanvoerder 1 maal de landstitel, DFB polak en Duitse supercup.
Arjen Robben scoort vanaf 2009 voor Bayern München. In zijn eerste 6 jaar scoorde Robben meer dan 100 doelpunten in minder dan 200 wedstrijden en levert daarmee een bijdrage aan de prijzen die Bayern München in die tijd behaalde.
Verder stonden nog Roy Makaay en Edson Braafheid bij Bayern München onder contract, Louis van Gaal was coach van Bayern.

Stadion van Bayern München
Sinds 2005 spelen Bayern München en TSV 1860 München hun wedstrijden in de Alianz Arena. Het stadion biedt plaats aan meer dan 75.000 toeschouwers en heeft 3 verschillende kleuren. Als Bayern speelt is het stadion rood, TSV 1860 München blauw en het Duitse nationale elftal wit. Het stadion koste 340 miljoen euro en was neergezet voor het WK. Daarnaast betaalde het bedrijf Allianz 90 miljoen voor een 16-jarig sponsorcontract voor de naam van het stadion.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
Na de nederlaag in 2012 moest het in 2013 gebeuren voor Bayern München. Het was de eerste Duitse finale in de Champions League. Voor de wedstrijd was al bekend dat Mario Götze van Dortmund naar Bayern München zou vertrekken. Toch speelde Götze niet mee vanwege een blessure in die wedstrijd. In de vijfentwintigste minuut deelde Ribery een elleboog uit, maar deze werd niet bestraft. Na rust legde Robben in minuut 60 de bal klaar voor Mandzukic die niet faalde. Binnen 10 minuten veroorzaakte Dante een penalty maar hij ontving geen tweede gele kaart. Gündogan scoorde de penalty en trok de tussenstand weer naar 1-1. In minuut 89 ontvangt Robben de bal voor de goal. Hij ontwijkt enkele slidings en scoort. Arjen Robben werd deze wedstrijd ook verkozen tot Man of the Match.