Manchester City

Historie Manchester City
Sinds 1880 bestaat de club Manchester City. In 1937 werd Manchester City voor het eerst landskampioen, maar in 1938 degradeerde Manchester City terwijl de club 80 keer scoorde, het meest van alle teams. City degradeerde en promoveerde in die tijd regelmatig. In 1975 won City op de laatste speeldag en zorgde er zo voor dat Manchester United, de rivaal, degradeerde. Denis Law maakte de 1-0 voor City, hij voetbalde eerst bij Manchester United. In 2007 werd Manchester City overgenomen door een miljardair uit Thailand. Destijds werden enkele spelers gekocht, maar in 2008 werden er opnieuw investeerders gevonden die met 32 miljard City tot de rijkste club ter wereld maakte. Daarna werden er nieuwe spelers binnen gehaald voor vele miljoenen. Daarnaast werd er een nieuw trainingscomplex voor de jeugd neergezet wat 200 miljoen pond kostte.

Clubiconen van Manchester City
Denis Law scoorde tegen Manchester United waardoor de rivaal degradeerde.
In de allerlaatste minuut scoorde Sergio Agüero waardoor zij voor het eerst in 44 jaar weer landskampioen werden.
Joe Hart speelde vanaf 2006 voor de club en was in 2015 de enige speler die sinds de komst van de miljardair nog bij Manchester City onder contract stond. Nu speelt hij voor Burnley FC

Nederlanders bij Manchester City
Karim Rekik werd in de jeugd op 17-jarige leeftijd naar Manchester City gehaald, maar speelde 1 wedstrijd voor City en werd in 2015 verkocht aan Olympique Marseille.
Paul Bosvelt heeft 2 jaar voor Manchester City gespeeld. Prijzen behaalde de club destijds niet.
Nigel de Jong pakte in 2012 met Manchester City de landstitel en in 2011 de FA cup. De Jong is dan ook de meest succesvolle Nederlandse speler bij Manchester City.

Stadion van Manchester City
Het Elihad Stadium was eerst een atletiek stadion en is 2003 omgebouwd tot voetbalstadion. Het stadion heeft alleen zitplaatsen en er kunnen nu meer dan 55.000 mensen in. Het stadion wordt voor 250 jaar gehuurd van de gemeente. Het stadion koste destijds 90 miljoen pond. Daarnaast heeft City nog eens 35 miljoen pond betaald om de atletiekbaan te verwijderen en 12.000 zitplaatsen bij te bouwen.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
De grote rivalen Manchester United en Manchester City hebben in 2012 beide 86 punten en nog 1 wedstrijd te spelen. Het gaat om het landskampioenschap. Na 20 minuten komt Manchester United op 0-1 voorsprong en zoals de tussenstand dan is moet Manchester City winnen. In minuut 40 komt City met 1-0 door een goal van Zabaleta. Op dat moment is City weer de kampioen. In minuut 48 komt QPR op 1-1. In minuut 55 ontvangt Barton van QPR een rode kaart vanwege een elleboogstoot, maar in minuut 66 scoort QPR de 1-2 via Jamie Mackie. City wisselt middenvelder Barry voor spits Džeko en aanvaller Tévez voor Balotteli. De blessuretijd begint en nog altijd is de stand bij Manchester United 1-0 en bij City 1-2. In minuut 92 maakt Džeko de 2-2 vanuit een corner en in minuut 94 is scoort Sergio Agüero de 3-2. In minuut 96 wordt er afgefloten en alle fans rennen het veld op. City is voor het eerst in 44 jaar landskampioen.