PSV

Historie PSV
In 1913 werd PSV opgericht, PSV staat voor Phillips Sport Vereniging. In 1978 behaalde de club het eerste Europese succes door de Europa League te winnen. Tussen 1986 en 1992 was voor PSV een nog betere periode. Zo werd de club zes keer landskampioen, won het 3 keer de beker en eenmaal de Champions League in 1988. Van 2000 tot en met 2008 was eveneens een goede periode voor PSV. De club werd in die periode 6 keer landskampioen en bereikte het de halve finale van de Champions League.

Clubiconen van PSV
Guus Hiddink bezorgde PSV in 2 periodes van in totaal 7 jaar 7 landstitels, 4 nationale bekers en 1 Champions League en de halve finale van de Champions League.
Ronald Koeman speelde eerst 3 jaar bij PSV en behaalde daar 3 landskampioenschappen en won de Champions League. Als trainer werd hij bij PSV kampioen en bereikte de kwartfinale van de Champions League.
Mark van Bommel speelde 7 seizoenen voor PSV en maakte zijn belofte waar om terug te keren bij PSV. Hij was meerdere jaren aanvoerder en behaalde vier landstitels.

Spelers met een verleden bij PSV sinds 2000
Mateja Kezman was de doelpuntenmaker van PSV. Hij scoorde meer dan 100 doelpunten in nog geen 125 wedstrijden. Met zijn doelpunten had hij een aandeel in enkele titels voor PSV.
Dries Mertens kwam over van Utrecht. Hij scoorde in 88 wedstrijden 45 keer. Hiermee verdiende hij een transfer naar Napoli.
Heurelho da Silva Gomes was de keeper in de tijd dat PSV vier titels op rij won.
Balázs Dzsudzsák kende ook goede periode bij PSV en werd in 2011 verkocht voor maar liefst 14 miljoen euro aan het Anzhi van Guus Hiddink.
Verder speelde onder andere: Kevin Strootman, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy, Ibrahim Afellay, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay voor PSV.

Stadion van PSV
Sinds de oprichting van PSV speelt het al in het Phillips stadion. In 1916 was dit nog een houten tribune. In 1933 zijn er 9.000 zitplaatsen gemaakt van beton en steen. in 1968 werden uiteindelijk 26.500 zitplaatsen gemaakt inclusief een overdekte staantribune. Eind jaren 80 werd dit verder verhoogd tot het huidige aantal van 36.500 plaatsen.

Belangrijke wedstrijd deze eeuw
Het seizoen ervoor was PSV kampioen geworden, maar deze uitslag is toch wel een van de meest bizarre ontknopingen in de Eredivisie. Zowel AZ, Ajax als PSV hebben 72 punten en moeten nog 1 wedstrijd spelen. PSV komt al snel op 2-0 door doelpunten van Alex en Farfán in de eerste 10 minuten. In minuut 13 maakt Janssen de 2-1 en doet iets terug voor Vitesse. Op dat moment is PSV kampioen omdat de andere wedstrijden nog 0-0 zijn. In de achttiende minuut komt Ajax op 0-1 en ontvangt concurrent AZ een rode kaart. Ajax is op dat moment opeens de kampioen. AZ komt 1-0 achter maar maakt alweer snel 1-1. Met de rust staat Ajax 0-1 voor, AZ 1-1 en PSV 2-1 voor. Ajax is met die tussenstand nog steeds kampioen. In minuut 59 maakt Drost namens Excelsior de 2-1 tegen AZ. PSV komt op 4-1 door doelpunten van Afellay en Farfán en is de virtuele kampioen in minuut 65. Nog geen minuut later is het Ajax dat op 0-2 komt en zo weer de koppositie overneemt. AZ scoort de 2-2 in minuut 70 en zo liggen alle kansen weer open voor iedereen. Uiteindelijk is PSV de gelukkige. Bij Ajax blijft het 0-2. AZ verliest in de negentigste minuut met 3-2 en PSV scoort nog in de zevenzeventigste minuut 1 treffer. Uiteindelijk wordt PSV kampioen door met 75 punten te eindigen net als Ajax, maar met een doelsaldo van +50 voor PSV om +49 voor Ajax.